Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Consulatul Republicii Moldova la Padova

A A A

Informaţie pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Italia vizînd expirarea termenului de şedere

Publicat:Fri, 20/03/2020 - 16:45

Autorităţile italiene subliniază că, din cauza urgenței pandemice de coronavirus și suspendarea în consecință a legăturilor aeriene cu Italia, unii cetățeni străini, rezidenți legal pe teritoriul național, se pot găsi în situaţie de iregularitate din cauza expirării permiselor de ședere (viză de intrare și permis de ședere). Articolul 9 din Decretul Lege nr. 9/2020, publicată în Monitorul Oficial din 2 martie 2020 prevede că, începând cu 2 martie, suspendarea timp de 30 de zile atât a termenelor procedurale stabilite pentru încheierea procedurilor administrative referitoare la șederea străinilor, cât și a condițiilor pentru prezentarea cererii de primă eliberare și reînnoire a permisului de ședere. Prin urmare, străinii care dețin un permis de ședere expirat vor putea prezenta cererea de eliberare / reînnoire a permisului de ședere la expirarea termenului de suspendare de 30 de zile. Se menționează că art. 13, c. 2, lit. b), din Legea consolidată a Imigrației, stabilește totuși termenul pentru depunerea cererii de reînnoire în 60 de zile de la expirarea permisului de ședere. La acest termen se va adăuga astfel termenul menționat anterior de 30 de zile de suspendare a procedurii administrative, pentru un total de 90 de zile de la data de expirare a permisului de ședere. Se reamintește de asemenea că același art. 13, c., 2 lit. b) din Legea consolidată a Imigrației prevede ipoteza „forței majore”, care ar putea pune în pericol posibilitatea de a solicita eliberarea unui permis de ședere în termenele stabilite de lege, drept cauză exclusivă pentru a nu se adopta măsura de expulzare de pe teritoriul national. De asemenea trebuie menționat că serviciul poștal pentru expedierea setului de eliberare / reînnoire a permisului de ședere nu a fost suspendat și este asigurat de către Poşta Italiană în mod compatibil cu limitele impuse libertății de circulație și de circulație a persoanelor pe teritoriul național.

Străinul prezent pe teritoriul italian și a cărui viză de intrare a expirat sau este pe cale să expire (se referă şi la persoana intrată în Italia cu paşaport biometric) poate depune o cerere la sediul Poliției, competent pentru teritoriul său, pentru a permite șederea sa continuă legală pe teritoriul național. Pentru această cerere se aplică de asemenea suspendarea celor 30 de zile a termenilor de procedură. O suspendare similară de 30 de zile este prevăzută pentru declarațiile de prezență în conformitate cu legea nr. 68/2007.

Pentru clarificări suplimentare și pentru informații suplimentare privind reglementările aplicabile, se recomandă a fi contactat Ministerul de Interne - Serviciul Poliției de Frontieră și Străini la numărul de telefon +39 0646530891 sau e-mail: direcentimm@intemo.it